Bahan-Bahan:
1 ekor ayam muda
Sedikit minyak 5 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar (dihiris halus) ½ cawan lobak merah diparut |
Hati ayam dipotong nipis
¼ cawan badam (digiling) 3 ¼ cawan tairu 1 camca besar ketumbar-digiling 3 ulas bawang putih- digiling 1 camca kecil garam-digiling Sedikit air limau nipis |
Cara:
Ayam dibersihkan dan ditoskan, cucukkan dengan garpu. Gaulkan ayam
bersama bahan giling dan perapkan selama 20 minit. Panaskan minyak, tumiskan
bawang, hati ayam dan lobak merah, masukkan garam secukup rasa. Kemudian
masukkan bahan ini ke dalam perut ayam. Pukul tairu bersama badam hingga
sebati. Bakar ayam selama 1 1/4 jam sambil direnjis-renjiskan tairu tadi pada
ayam.
No comments:
Post a Comment