Bahan-Bahan:
1 kg ayam (dipotong 16 bahagian)
500 gm bawang merah 49 gm kunyit basah 40 gm halia 4 batang serai 30 gm bawang putih 3 sudu kecil madu lebah |
3 sudu kecil jintan putih
3 sudu jintan manis Sedikit minyak jagung 3 sudu serbuk kunyit Garam secukup rasa |
Cara:
Ayam dipotong 16, dibasuh serta tuskan airnya. Masukkan bawang
merah, kunyit basah, halia, serai, bawang putih, jintan manis dan jintan putih,
cili yang telah dikisar halus, serbuk kunyit, madu dan garam.
Gaul sehingga ia sebati. Tuangkan sedikit minyak jagung, kemudian peramkan bahan-bahan tadi selama satu jam.
Selepas itu, bolehlah dibakar di atas pembakar sehingga ia masak. Hidangkan panas-panas dengan sos cili dan sebagainya.
Gaul sehingga ia sebati. Tuangkan sedikit minyak jagung, kemudian peramkan bahan-bahan tadi selama satu jam.
Selepas itu, bolehlah dibakar di atas pembakar sehingga ia masak. Hidangkan panas-panas dengan sos cili dan sebagainya.
No comments:
Post a Comment