Bahan-Bahan:
1 ekor ayam
500 gm kentang(potong dadu kecil) 20 biji telur puyuh 1 biji kelapa(ambil santan) 100 gm bawang kecil(rempah dikisar) 20 gm halia(rempah dikisar) 15 gm ketumbar(rempah dikisar) |
50 gm cili kering(rempah dikisar) 20 gm bawang putih(rempah
dikisar)
10 gm jintan putih(rempah dikisar) 1 gm lada hitam(rempah dikisar) 1 gm kayu manis(rempah dikisar) 1 gm cengkih(rempah dikisar) 1 gm belacan(rempah dikisar) 10 gm garam |
Cara:
Goreng rempah hingga wangi dan naik minyak. Angkat rempah tadi
bahagi kepada dua. Sebahagian rempah digaul dengan telur dan kentang lalu
disumbatkan dalam perut ayam lalu goreng hinggan kekuningan. Angkat dan biarkan
sejuk. Sebahagian lagi, dimasukkan ke dalam periuk lalu dicampur dengan api
yang kecil sehingga menjadi pekat. Angkat lalu curahkan di atas ayam.
No comments:
Post a Comment