Bahan-Bahan:
Kerang
Kerang
Cili Boh- 1 peket sederhana besar
Bawang Besar- 1 Biji(kisar)
Bawang Putih- 20 Ulas(kisar)
Halia - 5 cm (kisar)
Cili Padi- 25 Biji (kisar)
*Kacang Tanah- 1 Mangkuk ( goreng dan ditumbuk kasar)*
Sedikit air
Cuka- 3 sudu makan
Garam
Gula
Serbuk perasa
Cara:
Rebus kerang sehingga masak.
Untuk memasak sos, campurkan cili boh, air dan kesemua bahan yang telah dikisar ke dalam periuk. Bila hampir mendidih, masukkan cuka, garam, gula,dan serbuk perasa mengikut citarasa.Bila sos siap, boleh la dimakan bersama kerang rebus.
Cadangan Hidangan:
*Letakkan sedikit kacang tanah yang telah ditumbuk ke dalam sos kerang. Boleh juga perah sedikit limau kasturi.*
Bawang Besar- 1 Biji(kisar)
Bawang Putih- 20 Ulas(kisar)
Halia - 5 cm (kisar)
Cili Padi- 25 Biji (kisar)
*Kacang Tanah- 1 Mangkuk ( goreng dan ditumbuk kasar)*
Sedikit air
Cuka- 3 sudu makan
Garam
Gula
Serbuk perasa
Cara:
Rebus kerang sehingga masak.
Untuk memasak sos, campurkan cili boh, air dan kesemua bahan yang telah dikisar ke dalam periuk. Bila hampir mendidih, masukkan cuka, garam, gula,dan serbuk perasa mengikut citarasa.Bila sos siap, boleh la dimakan bersama kerang rebus.
Cadangan Hidangan:
*Letakkan sedikit kacang tanah yang telah ditumbuk ke dalam sos kerang. Boleh juga perah sedikit limau kasturi.*
No comments:
Post a Comment