Bahan-Bahan:
4 biji telur
600 ml santan
1 ulas bawang putih (dicincang)
2 labu sedang bawang besar (dibuang kulitnya dibelahlah empat)
1.2 cm halia (dihiris halus)
5 cm serai (dititik) Sedikit belacan (dibakar)
2 camca udang kering (direndam & ditoskan)
2 batang lada hijau (dihiris menyerong & dibuang bijinya)
Garam & lada sulah secukupnya
Sedikit serbuk perasa
7 gm suun (direndam & ditoskan )
1 ulas bawang putih (dicincang)
2 labu sedang bawang besar (dibuang kulitnya dibelahlah empat)
1.2 cm halia (dihiris halus)
5 cm serai (dititik) Sedikit belacan (dibakar)
2 camca udang kering (direndam & ditoskan)
2 batang lada hijau (dihiris menyerong & dibuang bijinya)
Garam & lada sulah secukupnya
Sedikit serbuk perasa
7 gm suun (direndam & ditoskan )
Cara:
Tuangkan 1/3 daripada santan
ke dalam sebuah periuk. Masukkan bawang putih,bawang,halia & serai. Kacau
hingga mendidih.Masukkan bahan tumbuk & lada. Kecilkan api. Didihkan
perlahan-lahan selama 5 minit,dengan mengacaunya selalu.Masak hingga mendidih
sekali lagi & tuangkan separuh daripada santan yang tinggal. Pecahkan
sebiji telur ke dalam periuk,tunggu hingga ia beku, barulah memecahkan yang
lain satu-persatu. Bubuh serbuk perasa secukup rasa & kecilkan apinya.
Masukkan santan selebihnya & sesuaikan rasanya. Kacau perlahan-lahan &
masaklah selama 2 minit lagi. Masukkan suun. Hidangkan dengan segera bersama
nasi putih,ikan goreng,sejenis sayur pedas & sambal belacan.
Cadangan
Hidangan:
Untuk 4 orang saja
No comments:
Post a Comment