Translate

Wednesday, November 5, 2014

BISTIK UDANG GALAH

Bahan-Bahan:
2 ekor udang galah
2 sudu tomato
1 senduk tepung gandum
2 biji telur ayam
2 keping biskut jagung - dibuat serbuk
1 sudu marjerin Garam
Lada hitam
Minyak
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih

Cara: Udang dibuang kulit dan dibersihkan. Tepung gandum dibancuh dengan air dan garam seperti menggoreng pisang. Kemudian dimasukkan udang ke dalamnya dan digoreng seekor-seekor sehingga garing. Telur direbus dan goreng sebiji-biji.

Cara membuat kuahnya:
Masukkan merjerin dan minyak bekas menggoreng tadi. Kemudian tumiskan bawang merah dan bawang putih setelah itu masukkan telur, udang galah, serbuk biskut dan tomato. Kemudian masukkan pula garam, ajinomoto dan lada hitam secukup rasa.

BEBOLA IKAN & ISI KETAM

Bahan-Bahan: 5 biji bebola ikan 
100 gm isi ketam
1 sudu besar sos tiram ½ sudu kecil gula
1 sudu besar kicap sotong
100 gm baby kailan

Cara: Rebus bebola ikan seketika dan angkat.
Goreng baby kailan dengan sos tiram. Angkat dan hiaskan dengan bebola ikan tadi.
Goreng isi ketam dengan seikit minyak masak. Angkat dan hiaskan di atas bebola tadi. Hidangkan ketika panas.

BARBEKU SOTONG

Bahan-Bahan:
80 gm sotong
4 gm rempah paprika
2 gm serbuk cili
2 gm aromat
2 gm garam
2 gm lada sulah
2 gm jus limau nipis
2 gm sos tiram Bahan dikisar:
4 gm kunyit hidup
4 gm bawang putih
4 gm bawang merah

Cara: Tarik kepala sotong dan bersihkan bahagian dalamnya. Tus air sotong. Perap sotong bersama bahan-bahan lain selama sepuluh minit. Panggang mengikut citarasa anda dan hidangkan dengan sos.

My Blog List