Translate

Thursday, November 6, 2014

BUTTER PRAWN

Bahan-Bahan:
1 kg udang besar/udang galah atau udang harimau-belah belakangnya jgn putus
1 sd teh garam
1 kg minyak untuk menggoreng

250 gm mentega tawar (unsalted butter)
6 pelepah daun kari (daun shj)
5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang)
8 biji kuning telur
250ml susu cair penuh krim
½ sd teh serbuk perasa
1 sd teh garam
1 sd teh sos ikan
¼ sd teh serbuk pati ayam
1 sd besar gula

Cara:
Perap udang yang telah dibersihkan dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan.
Pukul bersama kuning telur, dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing. Tuang ke tapis dan biarkan mentega sejat sebentar. Alihkan ke pinggan dan hidangkan. 

Wednesday, November 5, 2014

BISTIK UDANG GALAH

Bahan-Bahan:
2 ekor udang galah
2 sudu tomato
1 senduk tepung gandum
2 biji telur ayam
2 keping biskut jagung - dibuat serbuk
1 sudu marjerin Garam
Lada hitam
Minyak
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih

Cara: Udang dibuang kulit dan dibersihkan. Tepung gandum dibancuh dengan air dan garam seperti menggoreng pisang. Kemudian dimasukkan udang ke dalamnya dan digoreng seekor-seekor sehingga garing. Telur direbus dan goreng sebiji-biji.

Cara membuat kuahnya:
Masukkan merjerin dan minyak bekas menggoreng tadi. Kemudian tumiskan bawang merah dan bawang putih setelah itu masukkan telur, udang galah, serbuk biskut dan tomato. Kemudian masukkan pula garam, ajinomoto dan lada hitam secukup rasa.

BEBOLA IKAN & ISI KETAM

Bahan-Bahan: 5 biji bebola ikan 
100 gm isi ketam
1 sudu besar sos tiram ½ sudu kecil gula
1 sudu besar kicap sotong
100 gm baby kailan

Cara: Rebus bebola ikan seketika dan angkat.
Goreng baby kailan dengan sos tiram. Angkat dan hiaskan dengan bebola ikan tadi.
Goreng isi ketam dengan seikit minyak masak. Angkat dan hiaskan di atas bebola tadi. Hidangkan ketika panas.

My Blog List