Translate

Thursday, November 6, 2014

KETAM GORENG KARI

Ketam Goreng Kari

Bahan-Bahan: 3 ekor ketam (dipotong 4, bersihkan & rebus)
2 biji telur
1 sudu teh kicap cair
1 sudu teh gula
2 tangkai daun bawang ½ biji bawang besar
1 biji cili merah
½ sudu teh serbuk kari
Garam secukup rasa Cara: Kisar halus daun bawang, bawang besar & cili merah. Gaul bahan kisar, serbuk kari & garam bersama ketam. Setelah itu goreng ketam hingga garing.

KETAM MASAK LEMAK

Bahan-Bahan:
½ kg ketam
½ biji kelapa atau a/2 peket santan serbuk
15 biji cili api atau cili kering
2.5 sm kunyit hidup 1 batang serai (dititik)
5 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
Garam dan gula secukup rasa


Cara:
Ketam dibersihkan dan dipotong dua. Kelapa diperah ambil santannya. Cili api, bawang merah dan kunyit ditumbuk lumat. Setelah itu masukkan santan dan serai ke dalam periuk. Jerangkan di atas api yang sederhana sambil dikacau perlahan-lahan sampai mendidih. Bila telah mendidih masukkan pula ketam sambil dimasak lagi. Tambahkan garam dan gula secukupnya. Bila ketam telah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.

KETAM MASAK KUNING

Bahan-Bahan:
600 gm ketam
1 cm halia
2 biji cili merah
1 biji kelapa
3 keping asam gelugur 1 batang serai
1 labu bawang besar
½ sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa


Cara:
Bersihkan ketam seekor-seekor. Belah dua jika suka. Hiris cili merah, halia dan potong bawang besar bulat-bulat. Jerang santan dan masukkan serbuk kunyit. Kacau perlahan-lahan. Masukkan asam gelugur, halia, cili merah, bawang besar dan garam. Kacau lagi. Masukkan ketam dan kacau sehingga masak.

My Blog List