Translate

Thursday, November 6, 2014

RENDANG UDANG

Bahan-Bahan:
600 gm udang basah
2 batang serai
4 helai daun kunyit
37.8 gm cili kering 1 biji kelapa
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Garam


Cara:
Udang dibersihkan kemudian dibasuh & toskan airnya. Cili kering ditumbuk lumat bersama-sama sedikit serbuk kunyit
Ambil kira-kira segenggam kelapa parut kemudian tumbuk bersama cili tadi, serai, bawang merah, bawang putih, hingga lumat. Kunyit dimayang halus. Gaulkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi dengan udang hingga rata. Kelapa diperah
ambil pati santannya. Masukkan udang yang digaul tadi, ke dalam periuk, kemudian tuangkan pati santan, asam gelugur & garam serta daun kunyit yang dimayang. Jerang periuk atas dapur &masak hingga mendidih & kering. Angkat & hiaslah ikut suka.

RENDANG PEDAS LOKAN

Bahan-Bahan:
1 kilo lokan
2 biji kelapa
12 biji cili merah
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih 2 keping asam gelugur
2 batang serai
½ cawan kecil gula
1 helai daun kunyit


Cara:
Bersihkan lokan dan buang kulit yang terlekat pada isi lokan. Kelapa yang sudah diparut, diketepikan satu piring. Selebihnya diperah ambil santannya. Semua perencah lain dihiris halus. Campurkan semua bahan ke dalam kuali. Masak sampai mendidih dan biarkan kuahnya pekat sedikit. Kemudian dibubuh gula, asam gelugur dan garam. Hidangkan.


RENDANG KERANG

Bahan-Bahan:
200 gm isi kerang
1 cm halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang kecil
1 keping asam keping
Serbuk kunyit Garam
2 cawan santan pekat
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar rempah kari ikan
1 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit (hiris nipis)


Cara:
Kisar halus bawang kecil, bawang putih dan halia. Masukkan ke dalam kuali bersama cili kering, rempah, serai, serbuk kunyit, santan dan asam keping.

Biar mendidih dan kuah pekat baru masukkan kerang. Masak hingga kering sambil dikacau selalu supaya tidak melekat.

Masukkan daun kunyit dan masak sebentar baru diangkat.

My Blog List