Translate

Thursday, November 6, 2014

KERANG MASAK SERAI

Bahan-Bahan:
2 kg kerang (direbus isinya)
½ kg santan pekat
2 sudu makan kerisik
4 batang serai (dipoton nipis)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia 7 biji cili padi
7 tangkai cili kering
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
2 keping asam keping


Cara:
Mesin halus bawnag merah, bawang putih, halia, cili padi, cili kering, ketumbar, jintan putih dan jintan manis.
Panaskan minyak dan tumis bahan dimesin hingga wangi.
Masukkan kerang dan santan. Apabila mendidih, masukkan serai dan asam keping. Biar pekat baru angkat.

KETAM BLACK PEPPER

Bahan-Bahan:
3 ekor Ketam (ketam nipah lagi best) 
2 inci Halia (dihiris halus memanjang)
3 ulas Bwg putih (dicincang)
2 ulas Bwg kecil (dicincang jugak)
1 sudu makan Lada Hitam (ditumbuk kasar)

Sos Tiram
Sos Cili (Sikit je)
Sos Black Pepper (xde pun xpe)
Gula (sikit je)
Minyak (sikit je) Cara: 1) Tumis Halia, Bwg Putih & Bwg Merah sampai naik bau
2) Masukkan semua sos yang kat atas tu
3) Masukkan juga lada hitam yg dah ditumbuk
4) Masukkan ketam
5) Kacau biar sebati dan kemudian ditutup sekejap biar isi ketam masak
6) Lebih kurang 10-15 minit tu dah boleh tutup api (seafood biar masak betul..elak kolestrol)
7) GAram xyah letak sebab sos2 kat atas tu dah masin dah

KETAM BAKAR

Bahan-Bahan:
10 ekor ketam
30 gm bawang putih (ditumbuk)
20 gm halia (ditumbuk)
20 gm rempah basah (ditumbuk)
15 gm serbuk kunyit
2 biji telur ayam 10 gm daun bawang
10 gm bawang goreng
Garam & gula (secukup rasa)
Minyak
Daun pisang


Cara:
Ketam dibersihkan, dibuangkan kulitnya. Bersihkan kulit ketam. Isi ketam direbuskan. Toskan. Campurkan bahan-bahan seperti bawang putih, bawang merah, halia, rempah basah, serbuk kunyit, telur ayam, daun bawang & bawang goreng. Sumbatkan bahan-bahan tadi ke dalam kulit ketam & masukkan ke dalam ketuhar.

My Blog List