Translate

Friday, November 7, 2014

KERANG LEMAK KUNING

Bahan-Bahan:
2 ulas bawang merah (dihiris) 
2 ulas bawang putih (dihiris)
sedikit halia (dihiris)
1 kilo kerang (direbus dan dikopek)
santan pekat dan santan cair (dari 1 biji kelapa)
3 biji ubi kentang
2 batang serai (diketuk)
garam
ajinomoto
sedikit minyak untuk menumis


Cara:

1. tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
2. masukkan serai. Tumis sehingga bawang kekuningan.
3. masukkan santan beserta garam dan ajinomoto.
4. masukkan ubi kentang.
5. setelah ubi kentang empuk masukkan kerang.
6. kacau kuah di permukaan sahaja supaya kuah tidak berketul.

KERANG MASAK SERAI WANGI

Bahan-Bahan:
½ kilo kerang-dicuci bersih dan toskan 
3 batang serai-dipotong halus-halus
1 labu bawang besar-dipotong 4
3 ulas bawang merah-hiris halus
2 ulas bawang putih-hiris halus
sedikit perasa maggi secukup Rasa
sos tiram
3 tangkai cili kering-dihiris
2 biji cili padi-diketuk
daun bawang
bawang goreng
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
sedikit gula
sedikit gula melaka
sedikit air-jika bahan tumisan pekat


Cara:
Kerang dicuci bersih dan ditoskan.
Kemudian,tuangkan minyak untuk menumis,masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris halus tadi.masak hingga kekuningan dan naik bau.Kemudian masukkan daun serai,cili kering,cili padi dan daun bawang.kacau hingga sebati.kemudian masukkan sedikit garam,sedikit gula dan sedikit gula melaka.Kecikkan api,kemudian masukkan kerang,sos tiramdan perasa maggi secukup rasa.Balik-balikkan kerang di dalam kuali agar perancah tadi meresap kedalam kerang.Kemudian masukkan sedikit air agar bahan timisan tadi tidak terlalu pekat.Akhir sekali masukkan bawang besar.Tunggu sehingga kerang masak barulah boleh diangkat.Kemudian taburkan bawang goreng diatasnya.

Cadangan Hidangan:

Hidangkan dgn nasi yang panas dan lauk sampingan lain...sedap.

Tambahan:
*jika bahan tumisan terlalu pekat masukkan sedikit air

KERANG REBUS

Bahan-Bahan:
2 kilo kerang - dibersihkan 
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping - basuh
sedikit air
garam
Bahan Tumbuk
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
15 biji cili api Bahan Utk Sos Pencicah
1 labu bawang besar - di dadu kecil
2 sudu kecil cili api kisar
kicap pekat
kicap manis
sedikit air


Cara:

Kerang
Masukkan semua bahan kedalam periuk dan rebus hingga kerang masak.

Sos
Campurkan semua bahan dan kacau sebati.

Sedia untuk dihidang

My Blog List