Translate

Monday, November 10, 2014

BIHUN GORENG SINGAPURA


Bahan-bahan:
500 gm bihun
1 labu bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
20 gm ikan bilis
30 gm isi ayam - dipotong dadu
1 batang lobak merah - dihiris halus
2 batang sawi - dihiris
100 gm tauge
2 tangkai cili merah - dihiris
2 tangkai daun bawang - dihiris
2 tangkai daun sup - dihiris
1 biji telur rebus
Garam secukup rasa
Sedikit minyak
Cara menyediakan:

1. Rendam bihun dalam air sehingga lembut dan tuskan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali.
3. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
4. Masukkan ayam, ikan bilis dan garam. Kacau rata.
5. Masukkan pula lobak merah dan sawi.
6. Bolehlah masukkan bihun. Gaul sebati.
7. Barulah dimasukkan tauge dan cili merah. Kacau rata.
8. Bolehlah diangkat. Taburkan hirisan daun bawang dan daun sup serta telur rebus 

BIHUN GORENG HAILAM


Bahan-bahannya :

600 gm bihun
300 gm daging
300 gm sawi hijau
300 gm bunga kubis
300 gm udang
1 biji kubis
4 biji telur ayam
8 biji cili merah
3 sudu besar minyak
1 sudu besar serbuk lada
4 sudu besar air
1 sudu besar cuka
2 sudu besar kicap
4 ulas bawang putih
3 batang daun saderi
3 batang daun bawang
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

caranya :


Rendam bihun selama 1 jam dan toskan. Hiris kubis sebesar 1.5 cm x 2 cm. Potong sawi sepanjang 1.5 cm.
Potong daging sebesar 1.5 cm x 1 cm.
Rebus telur ayam dan potong nipis-nipis.
Potong sepanjang 1 cm bunga kubis, daun saderi, daun bawang dan cili merah. Potong udang sebesar 2 cm.
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, serbuk lada, daging dan dua sudu besar air.
Apabila daging hampir empuk masukkan udang dan 2 sudu besar air.
Masukkan bihun, kubis, sawi, bunga kubis dan kacau rata-rata.
Masukkan kicap, cuka, garam, gula, daun bawang dan daun saderi. Kacau rata-rata.
Apabila menghidang taburkan cili potong dan telur.

CHAR KUEW TIAW


Bahan :

Sebungkus char keow tiaw
cili giling [nie dah siap blender ngan bawan putih + bawang merah ]
taugeh / daun kuchai - ikut suka
udang atau fish ball
garam,serbuk ayam
sos tiram
kicap manis
telur ayam
minyak utk menumis
sedikit air untuk kuah
sedikit bahan perasa


caranya : 


panaskan sedikit minyak
tumis cili hingga masak -masukkan sos tiram + kicap manis + sikit air
masukkan telur - kacau kejap
akhir masukkan keow tiaw - kacau kejap
akhir masukkan - udang + togeh
Sedia dihidang


My Blog List