Bahan-Bahan:
½ ekor ayam - dipotong
½biji bwg besar - di hiris minyak untuk menumis 3 ulas bwg merah kecil - di hiris 4 ulas bwg putih - dihiris halia sebesar ibu jar - dihirs 1 btg serai - di hiris garam dan aji |
½ cwn air
2 sudu mkn lada kisar 1 sudu kcl serbuk kunyit 2 sudu mkn serbuk kari babas (hijau) 2 sudu mkn sos tiram 2 sudu mkn kicap manis 3 biji tamato - di potong dua |
Cara:
Tumiskan minyak, masukan bahan yang di hiris sehingga naik bau,
kemudian masukan lada kisar, serbuk kunyit, serbuk kari,sos tiram, kicap manis
gaul rata sampai timbul minyak. masuk ayam, garam & aji dan masukan air.
setelah hampir masak masukan tomato. Sedia untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment