Bahan-Bahan:
2kg ayam. Pilih bahagian ayam yang disukai
3 biji bawang besar 6 biji bawang putih 1 ikat serai ½ ketul halia |
2 biji limau kasturi
5 sudu besar madu ½ botol sederhana kicap lemak manis serbuk cili babas secukup pedas Hirisan salad, tomato dan timun utk hidangan. |
Cara:
kisarkan bawang besar, bawang putih ,halia dan serai sehingga halus.
Kemudian campurkan kisaran tadi dengan ayam yang telah dicuci bersih di dalam mangkuk besar.
Masukkan perahan 2 biji limau kasturi , 5 sudu madu , kicap dan serbuk cili.
Gaulkan kesemuanya hingga rata dan biarkan tenggelam dalam bancuhan selama sekurang-kurangnya 30mts.
Ayam sudah sedia utk dibakar. Semasa membakar ayam, sekali-sekala celupkan kembali ayam tersebut dalam bancuhan tadi dan biarkan masak sepenuhnya.
Kemudian campurkan kisaran tadi dengan ayam yang telah dicuci bersih di dalam mangkuk besar.
Masukkan perahan 2 biji limau kasturi , 5 sudu madu , kicap dan serbuk cili.
Gaulkan kesemuanya hingga rata dan biarkan tenggelam dalam bancuhan selama sekurang-kurangnya 30mts.
Ayam sudah sedia utk dibakar. Semasa membakar ayam, sekali-sekala celupkan kembali ayam tersebut dalam bancuhan tadi dan biarkan masak sepenuhnya.
Cadangan Hidangan:
Hidangkan ayam di atas pinggan besar sejurus selepas masak bersama
sedikit daun salad,timun serta tomato.
No comments:
Post a Comment