Bahan-Bahan:
1 ½ kg ayam
5 batang serai (dikisar) 30 gm bawang merah (dikisar) 10 gm bawang putih (dikisar) 4 cm halia (dikisar) 5 biji buah keras (dikisar) |
3 biji cili merah yang besar (dikisar) 4 biji limau kasturi
(diperah jusnya)
50 gm santan pekat 4 cm kunyit hidup (dikisar) 1 helai daun pisang yang besar & panjang 10 gm gula Garam secukup rasa Serbuk perasa secukup rasa |
Cara:
Ayam dibelah 2 kemudian dibersihkan & dikelar. Gaulkan dengan
semua bahan yang telah dikisar halus juga jus limau kasturi, serbuk perasa,
santan pekat & sedikit serbuk kari daging. Perapkan ayam selama 1 jam /
lebih kerana semakin
lama diperap semakin sedap rasanya.
Cara Membungkus:
Lapis pertama letakkan kertas timah. Lapis kedua letakkan daun pisang. Lapis ketiga daun kunyit kemudian letakkan ayam & bungkus kemas-kemas. Bakar hingga
masak dalam ketuhar selama 20-25 minit. Hidangkan ketika masih panas.
lama diperap semakin sedap rasanya.
Cara Membungkus:
Lapis pertama letakkan kertas timah. Lapis kedua letakkan daun pisang. Lapis ketiga daun kunyit kemudian letakkan ayam & bungkus kemas-kemas. Bakar hingga
masak dalam ketuhar selama 20-25 minit. Hidangkan ketika masih panas.
No comments:
Post a Comment