Bahan-Bahan:
1 ekor ayam tanpa kulit
2 biji bawang besar - dihiris halus 2 biji tomato - dipotong dadu 2 biji bawang putih ]- dikisar 1 cm halia ] 4 sudubesar kari daging Babas 1 sudubesar tomato puree 3 biji buah pelaga 2.5cm kayu manis |
4 biji bunga cengkih Minyak secukupnya
1 cawan air 2 biji ubi kentang dibelah empat Daun pudina agak lebih sedikit sedikit daun ketumbar - di hiris halus 2 biji tomato dibelah empat 2 batang lada hijau dibelah dua garam optional aji-no-moto |
Cara:
(1) Panaskan minyak, tumiskan bawang yang dihiris bersama buah
pelaga, bunga cengkih, kayu manis dan tomato sehingga bawang berwarna kuning.
(2) Masukkan bahan-bahan yang dikisar, daun pudina dan juga tomato puree kacau rata-rata.
(3) Masukkan ayam kacau dan tutup periuk selama 3 minit.
(4) Taburkan kari powder kacau rata-rata dan tutup selama 5 minit.
(5) Kemudian masukkan 1 cawan air, ubi kentang, tomato dan lada hijau. Tutup masak sehingga ayam dan ubi empuk.
(2) Masukkan bahan-bahan yang dikisar, daun pudina dan juga tomato puree kacau rata-rata.
(3) Masukkan ayam kacau dan tutup periuk selama 3 minit.
(4) Taburkan kari powder kacau rata-rata dan tutup selama 5 minit.
(5) Kemudian masukkan 1 cawan air, ubi kentang, tomato dan lada hijau. Tutup masak sehingga ayam dan ubi empuk.
Cadangan Hidangan:
Tuangkan kari ayam yang telah dimasak kedalam mangguk dan taburkan
daun ketumbar.
Tambahan:
makanlah bersama roti perancis atau roti rengis/jala pasti enak.
Important: mesti gunakan daun pudina supaya kari lebih harum dan enak.
No comments:
Post a Comment