Bahan-Bahan:
2 biji telur
1 biji ubi kentang
1 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
1 inci halia 3 camca serbuk kari ikan
½ sudu teh sebuk kunyit
minyak masak
garam secukup rasa
santan
1 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
1 inci halia 3 camca serbuk kari ikan
½ sudu teh sebuk kunyit
minyak masak
garam secukup rasa
santan
Cara:
Potong ubi kentang kepada dadu,masukkan dalam telur dengan
sedikit garam dan goreng telur tersebut seperti telur dadar.
Selepas goreng potong telur tersebut potongnya dalam bentuk kiub.Bahan-bahan tumisan dimesin dan ditumis dengan sedikit minyak. Selepas itu masukkan serbuk kari,serbuk kunyit dan garam. Masukkan air sedikit dan biarkan sampai pecah minyak.Kemudian masukkan air lagi dan biarkan kari itu mendidih.Masukkan kepingan telur yang dipotang kiub dan biarkan selama 5-10 minit.Akhir sekali masukkan santan. Selepas 2 minit padamkan api.
Selepas goreng potong telur tersebut potongnya dalam bentuk kiub.Bahan-bahan tumisan dimesin dan ditumis dengan sedikit minyak. Selepas itu masukkan serbuk kari,serbuk kunyit dan garam. Masukkan air sedikit dan biarkan sampai pecah minyak.Kemudian masukkan air lagi dan biarkan kari itu mendidih.Masukkan kepingan telur yang dipotang kiub dan biarkan selama 5-10 minit.Akhir sekali masukkan santan. Selepas 2 minit padamkan api.
Cadangan Hidangan:
2-4
orang
No comments:
Post a Comment