Bahan-Bahan:
300 gm sawi
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji cili merah
75 gm udang hidup (saiz sederhana)
3 sudu minyak
Garam,gula & lada sulah (mengikut rasa)
1 sudu kicap cair
Cara:
1. Sediakan bahan-bahan:Sediakan udang & campurkan dengan garam,lada hitam
& gula.
2. Bersihkan semua sayur-sayuran.Kupas bawang merah,bawang putih & biang
biji cili.
3. Basuh sawi . Hiris bawang merah,cincang bawang putih,mayang cili &
rendam dalam air sejuk untuk hiasan &
potong sawi (asingkan batang daripada daun).
4. Menggoreng Sawi: Panaskan minyak di dalam kuali & goreng bawang merah
& bawang putih hingga kuning. Tambahkan udang & 1-2 sudu air.
5. Goreng udang hingga merah warnanya. Masukkan batang sawi & kemudian
daunnya dengan udang & 1-2 sudu air.
6. Goreng udang hingga merah warnanya. Masukkan batang sawi & kemudian
daunnya dengan 2 sudu air.
7. Masak selama beberapa minit. Goreng sawi jangan sampai lecur. Masukkan lada
hitam,garam & sos. Hidangkan berhias cili.
No comments:
Post a Comment