Translate

Friday, November 7, 2014

KERANG REBUS

Bahan-Bahan:
2 kilo kerang - dibersihkan 
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping - basuh
sedikit air
garam
Bahan Tumbuk
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
15 biji cili api Bahan Utk Sos Pencicah
1 labu bawang besar - di dadu kecil
2 sudu kecil cili api kisar
kicap pekat
kicap manis
sedikit air


Cara:

Kerang
Masukkan semua bahan kedalam periuk dan rebus hingga kerang masak.

Sos
Campurkan semua bahan dan kacau sebati.

Sedia untuk dihidang

KERANG REBUS SOS ISTIMEWA

Bahan-Bahan:
Kerang 
Cili Boh- 1 peket sederhana besar
Bawang Besar- 1 Biji(kisar)
Bawang Putih- 20 Ulas(kisar)
Halia - 5 cm (kisar)
Cili Padi- 25 Biji (kisar)
*Kacang Tanah- 1 Mangkuk ( goreng dan ditumbuk kasar)*
Sedikit air
Cuka- 3 sudu makan
Garam
Gula
Serbuk perasa


Cara:
Rebus kerang sehingga masak.
Untuk memasak sos, campurkan cili boh, air dan kesemua bahan yang telah dikisar ke dalam periuk. Bila hampir mendidih, masukkan cuka, garam, gula,dan serbuk perasa mengikut citarasa.Bila sos siap, boleh la dimakan bersama kerang rebus.


Cadangan Hidangan:
*Letakkan sedikit kacang tanah yang telah ditumbuk ke dalam sos kerang. Boleh juga perah sedikit limau kasturi.*

GULAI SIPUT

Bahan-Bahan:
½ kg siput (dipotong ekor)
½ inci lengkuas (dikisar halus)
½ inci kunyit hidup (dikisar halus)
1 ulas bawang besar (dikisar halus) ½ kg santan
20 batang daun kesum
Sedikit garam sebagai perisa
Minyak untuk menggoreng


Cara:
Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan santan dan kacau sehingga rata. Masukkan garam sebagai perisa dan tunggu sehingga mendidih. Santan hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak. Angkat setelah santan agak pekat dan hidangkan.

+Resepi Mudah +Recipes, Cooking, Food! 

My Blog List