Translate

Friday, November 7, 2014

GULAI UDANG

Bahan-Bahan:
7 ekor udang besar
1 biji kelapa
10 sen cili kering
5 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih
½ inci halia
2 batang serai, garam, ajinomoto dan asam


Cara:
Udang dibersihkan. Cili kering , bawang merah, bawang putih dan serai digiling. Masaklah bersama santan. Setelah mendidih masukkan udang yang telah dicuci tadi. Masukkan garam, ajinomoto dan asam secukup rasa. Setelah masak, angkat danbolehlah dihidangkan panas-panas.


GULAI LEMAK KETAM

Bahan-Bahan:
3 ekor ketam
1½ biji kelapa parut
4 sm kunyit hidup
15 biji cili api 1 biji nenas
2 batang serai
1 helai daun kunyit
Garam dan serbuk perasa secukupnya


Cara:
Bersihkan ketam, kemudian dipotong dua setelah itu basuh dan toskan airnya. Nenas dibersihkan kulit dan matanya kemudian dipotong kecil-kecil. Cili api ditumbuk sersama serai dan kunyit hidup. Kelapa diperah ambil santannya secukup untuk kegunaan. Masukkan ketam ke dalam periuk bersama-sama bahan-bahan yang sudah ditumbuk tadi dengan santan. Jerangkan di atas api. Kemudian masukkan nenas, garam dan serbuk perasa secukupnya sambil dikacau selalu. Bila telah mendidih dan pekat, bolehlah diangkat.

KARI KETAM

Bahan-Bahan:
5 ekor ketam 
4 sudu besar rempah kari
3 labu bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
4 cm halia (dikisar)
Sedikit daun kari
Air secukupnya
Minyak masak
Garam


Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga wangi.
2. Masukkan daun kari dan rempah kari, tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan ketam dan sedikit air. Setelah mendidih masukkan garam secukup rasa.

My Blog List