Translate

Sunday, November 9, 2014

AYAM BAKAR

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam muda
Sedikit minyak
5 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar (dihiris halus)
½ cawan lobak merah diparut
Hati ayam dipotong nipis
¼ cawan badam (digiling) 3 ¼ cawan tairu
1 camca besar ketumbar-digiling
3 ulas bawang putih- digiling
1 camca kecil garam-digiling
Sedikit air limau nipis
Cara:

Ayam dibersihkan dan ditoskan, cucukkan dengan garpu. Gaulkan ayam bersama bahan giling dan perapkan selama 20 minit. Panaskan minyak, tumiskan bawang, hati ayam dan lobak merah, masukkan garam secukup rasa. Kemudian masukkan bahan ini ke dalam perut ayam. Pukul tairu bersama badam hingga sebati. Bakar ayam selama 1 1/4 jam sambil direnjis-renjiskan tairu tadi pada ayam.

AYAM BAKAR SIMPLE

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam (belah 4)
1 sudu besar jintan manis(ditumbuk)
1 sudu besar jintan putih(ditumbuk)
5 cm halia(ditumbuk)
6-8 ulas bawang putih(ditumbuk) 2 sudu besar sos ikan
sedikit garam
sedikit lada hitam

Cara:
1)perapkan ayam dengan jintan manis,jintan putih,halia,bawang putih,garam,sos ikan dan lada hitam.
2)perap selama 2-3 jam.
3)bakar dengan suhu 200-250darjah celcius sehingga masak.

Saturday, November 8, 2014

AYAM BEREMPAH KARI

Bahan-Bahan:
Bawang Merah - 5 ulas (dihiris kecil)
Tomato - 1 biji (dihiris kecil)
Daun kari
Serbuk kari ayam
Ayam (dipotong kecil & digoreng terlebih dahulu)
Jintan putih
Jintan manis
Cara:

Panaskan minyak, goreng bawang merah.
Masukkan daun kari, jintan putih dan jintan manis, tomato serta daun kari.
Masukkan ayam dan gaul sebati.

My Blog List