Translate

Saturday, November 8, 2014

AYAM BEREMPAH KARI

Bahan-Bahan:
Bawang Merah - 5 ulas (dihiris kecil)
Tomato - 1 biji (dihiris kecil)
Daun kari
Serbuk kari ayam
Ayam (dipotong kecil & digoreng terlebih dahulu)
Jintan putih
Jintan manis
Cara:

Panaskan minyak, goreng bawang merah.
Masukkan daun kari, jintan putih dan jintan manis, tomato serta daun kari.
Masukkan ayam dan gaul sebati.

AYAM BLACK PEPPER

Bahan-Bahan:
¼ bhg ayam (3-4 ketul)
garam
minyak masak
air Bahan giling:
½ inci kunyit
½ inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 ulas bawang merah (atau ½ ulas bawang besar)
3 ulas bawang putih

Cara:
Bersihkan ayam dan toskan. Panaskan dua sudu besar minyak masak. Tumiskan bahan giling sehingga garing kemudian masukkan sedikit air. Tambah sedikit garam dan kacau rata sebelum memasukkan ayam. Biarkan mereneh sehingga ayam empuk.

Cadangan Hidangan:
Taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup bagi mereka yang menggemarinya.

Tambahan:

Bagi penggemar masakan pedas boleh campurkan sedikit cilipadi atau menambahkan sukatan lada hitam.

AYAM DAUN KARI

Bahan-Bahan:
1)AYAM-DIPOTONG IKUT SUKA
2)SOS PLUM-3 SUDU
3)REMPAH KARI-SEMANGKUK KECIL
4)DAUN KARI-DIHIRIS KECIL
5)SOS TOMATO ATAU CILI( IKUT RASA ) BAWANG MERAH-DI TUMBUK LUMAT
BAWANG PUTIH-DI TUMBUK LUMAT

Cara:

GORENG AYAM TERLEBIH DAHULU,KEMUDIAN ASINGKAN.PANASKAN MINYAK,TUMISKAN BAWANG MERAH,BW PUTIH.BILA DAH NAIK BAU,MASUK KAN REMPAH KARI YANG DAH DI CAMPUR SEDIKIT AIR.KACAU DAN MASUK KAN BAHAN LAIN,GAUL RATA DAN TUANG KAN KEATAS AYAM........PASTI MENYELERAKAN.

My Blog List