Translate

Wednesday, November 12, 2014

SUP IKAN HARUAN


Bahan – bahan
3 ekor ikanharuan dipotong  3
1 inci halia – di tumbuk
4 ulas bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
4-8 biji cili padi – diketuk
2 batang serai
sedikit serbuk lada sulah
1 camca besar sos tiram
1 sudu makan sos ikan
air untuk kuah secukupnya
garam
daun bawang
daun sup
Jus limau
bawang goreng
Cara memasak :
1. Tumis halia, bawang putih, bawang merah dan lada sulah hingga wangi. Kemudian masukkan cilipadi, ikan dan  air. Masak hingga kuah mendidih.
2.  Masukkan sos tiram, sos ikan,serai dan garam.
3.Bila sudah masak masukkan dalam mangkuk,perahkan sedikit air limau nipis.. taburkan daun bawang , daun sup dan bawang goreng,

4.Sedia dihidang

SUP CENDAWAN


  • 12 keping Cendawan
  • 9 biji bawang merah – tumbuk
  • 4 biji bawang putih – tumbuk
  • 1 inci halia dihiris – tumbuk
  • 1 sudu besar lada sulah
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • Sedikit garam
  • sedikit aji
  • bawang goreng
  • daun sup – dipotong

GULAI KAWAH DAGING



Bahan-bahan:

500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan]
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
2 keping asam keping
minyak
garam

Bahan dikisar:

20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai 
1 s/b rempah masak gulai
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas

Bahan tumis:

2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara menyediakan:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisik, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan. 

My Blog List