Translate

Wednesday, November 12, 2014

SUP CENDAWAN


  • 12 keping Cendawan
  • 9 biji bawang merah – tumbuk
  • 4 biji bawang putih – tumbuk
  • 1 inci halia dihiris – tumbuk
  • 1 sudu besar lada sulah
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • Sedikit garam
  • sedikit aji
  • bawang goreng
  • daun sup – dipotong

GULAI KAWAH DAGING



Bahan-bahan:

500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan]
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
2 keping asam keping
minyak
garam

Bahan dikisar:

20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai 
1 s/b rempah masak gulai
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas

Bahan tumis:

2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara menyediakan:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisik, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan. 

Tuesday, November 11, 2014

GULAI DAGING TOK


Bahan-bahan:
1 kg daging cincang
4 sudu besar kerisik
2 sudu besar rempah kari daging
4 sudu besar cili kisar
20 ulas bawang merah - dimayang
7 ulas bawang putih - dimayang
5 cm halia - dimayang
5 cm lengkuas - diketuk
2 sudu besar serbuk ketumbar
4 sudu besar kicap masin
3 cawan santan pekat
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 keping asam gelugur
1 sudu besar garam

My Blog List