Translate

Sunday, November 9, 2014

AYAM BAKAR ISTIMEWA

Bahan-Bahan:

1 EKOR AYAM-DIBELAH 4
5 ULAS BAWANG PUTIH-DIKISAR
1 LABU BAWANG MERAH-DIKISAR
5 CM HALIA-DIKISAR
SOS TOMATO KIMBALL
2 SUDU MINYAK MASAK
KUAH PERCIK :
1 BIJI KELAPA PARUT-SANTAN PEKAT
SEDIKIT LADA HITAM
1 BATANG SERAI-KETUK
1 ULAS BAWANG MERAH
CILI KERING

Cara:
1-AYAM DIPERAP DENGAN BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH,HALIA,SOS TOMATO DAN MINYAK MASAK DAN SEDIKIT GARAM. BIARKAN SELAMA 1 JAM.
2-BAKAR AYAM YANG DIPERAP SAMPAI MASAK.
3-TUMIS BAWANG MERAH,CILI KERING DAN LADA HITAM,SERAI.
4-MASUKKAN SANTAN,KACAU API PERLAHAN SAMPAI PEKAT DAN MASAK.
5-TUANG DIATAS AYAM YANG SIAP DIBAKAR TADI.

Cadangan Hidangan:
4 ORANG MAKAN

No comments:

Post a Comment

My Blog List