Bahan-Bahan:
1 EKOR AYAM-DIBELAH 4
5 ULAS BAWANG PUTIH-DIKISAR 1 LABU BAWANG MERAH-DIKISAR 5 CM HALIA-DIKISAR SOS TOMATO KIMBALL 2 SUDU MINYAK MASAK |
KUAH PERCIK :
1 BIJI KELAPA PARUT-SANTAN PEKAT
SEDIKIT LADA HITAM 1 BATANG SERAI-KETUK 1 ULAS BAWANG MERAH CILI KERING |
Cara:
1-AYAM DIPERAP DENGAN BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH,HALIA,SOS TOMATO
DAN MINYAK MASAK DAN SEDIKIT GARAM. BIARKAN SELAMA 1 JAM.
2-BAKAR AYAM YANG DIPERAP SAMPAI MASAK.
3-TUMIS BAWANG MERAH,CILI KERING DAN LADA HITAM,SERAI.
4-MASUKKAN SANTAN,KACAU API PERLAHAN SAMPAI PEKAT DAN MASAK.
5-TUANG DIATAS AYAM YANG SIAP DIBAKAR TADI.
2-BAKAR AYAM YANG DIPERAP SAMPAI MASAK.
3-TUMIS BAWANG MERAH,CILI KERING DAN LADA HITAM,SERAI.
4-MASUKKAN SANTAN,KACAU API PERLAHAN SAMPAI PEKAT DAN MASAK.
5-TUANG DIATAS AYAM YANG SIAP DIBAKAR TADI.
Cadangan Hidangan:
4 ORANG MAKAN
No comments:
Post a Comment