Bahan-Bahan:
1 ekor ayam
2 biji bawang besar 2 batang lobak merah 2 sudu kunyit serbuk 2 sudu tepung gandum 3 biji tomato 1 biji limau nipis |
1 tin kacang pis 1 tin puri tomato
3 sudu minyak sapi 3 tangkai cili masak 2 tangkai cili hijau ½ botol minyak masak 1 sudu kicap pekat Garam, daun saderi & daun bawang |
Cara:
Ayam dipotong ikut suka hati, dibersih. Gaul dengan garam kunyit,
diperap 10 minit. Lobak merah dipotong sepanjang 1 cm & dibelah 4. Goreng
ayam jangan terlampau garing & ketepikan. Tingggalkan minyak lebih kurang
1/2 cawan bekas goreng ayam tadi. Masukkan balik ayam serta air kira-kira 4
cawan, lobak merah, air perahan limau nipis, puri tomato, kicap pekat &
garam. Masak hingga kuahnya kering sedikit baru masukkan kacang pis, bawang
besar & tepung gandum. Kacau rata. Masukkan tomato, cili masak & cili
hijau, juga daun saderi & bawang.
No comments:
Post a Comment