Translate

Thursday, November 6, 2014

BARBEKU SATE TANGKAPAN LAUT

Bahan-Bahan: 60 gm udang 
50 gm sotong
50 gm kepah
4 gm rempah paprika
4 gm sos Lea & Perrins
2 gm serbuk cili
2 gm aromat 2 gm lada sulah
2 gm jus limau nipis

Bahan dikisar:
4 gm kunyit hidup
4 gm bawang merah
2 gm bawang putih

Cara: Bersihkan udang, sotong serta kepah dan tuskan airnya. Perap bersama bahan-bahan lain selama sepuluh minit. Panggang mengikut kesukaan anda dan hidangkan dengan sos.

BARBEKU KEPAH

Bahan-Bahan:
80 gm kepah New Zealand
4 gm rempah paprika
4 gm sos Lea & Perrins
2 gm serbuk cili
2 gm aromat
2 gm garam
2 gm lada sulah 2 gm jus limau nipis
2 gm sos tiram

Bahan dikisar:
4 gm kunyit hidup
4 gm bawang merah
4 gm bawang putih

Cara: Bersihkan kepah dan tuskan airnya. Gaul bersama bahan lain dan biar sepuluh minit. Panggang mengikut selera anda dan hidangkan bersama dengan sos.

BUTTER PRAWN

Bahan-Bahan:
1 kg udang besar/udang galah atau udang harimau-belah belakangnya jgn putus
1 sd teh garam
1 kg minyak untuk menggoreng

250 gm mentega tawar (unsalted butter)
6 pelepah daun kari (daun shj)
5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang)
8 biji kuning telur
250ml susu cair penuh krim
½ sd teh serbuk perasa
1 sd teh garam
1 sd teh sos ikan
¼ sd teh serbuk pati ayam
1 sd besar gula

Cara:
Perap udang yang telah dibersihkan dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan.
Pukul bersama kuning telur, dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing. Tuang ke tapis dan biarkan mentega sejat sebentar. Alihkan ke pinggan dan hidangkan. 

My Blog List