Translate

Saturday, November 8, 2014

AYAM GORENG

Bahan-Bahan:
2 ½ ekor ayam
1 tin minyak
10 biji cili kering
1 camca kecil gula putih
1 camca kecil garam 2 camca besar sos tomato 5 biji buah keras
5 ulas bawang merah atau seulas bawang besar
1 inci halia
5 ulas bawang putih
Cara:

Rebus ayam selama 10 minit. Lada kering, bawang merah, bawang putih, halia dan buah keras ditumbuk lumat. Ayam yang telah direbus, digoreng dalam minyak yang banyak sehingga kuning dan garing. Setelah itu. ayam tadi digoreng semula dengan ramuan yang telah ditumbuk bersama dengan sos tomato.

Friday, November 7, 2014

AYAM GORENG BASAH

Bahan-Bahan:
500 gram ayam
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 biji cili merah
2 keping asam keping
stok ayam(jika suka)
minyak untuk menumis
air secukupnya
garam
gula
serbuk kunyit
perasa

Cara:
Ayam dipotong kecil-kecil dan digaul bersama dengan serbuk kunyit.
perap selama setengah jam.
panaskan kuali dan masukkan ayam yang diperap tadi, masukkan sedikit air.
masukkan asam keping, garam, gula, serbuk perasa dan stok ayam.
tutup kuali dan biarkan ayam empuk.
apabila air agak kering, masukkan minyak masak.
kacau ayam tadi dan masukkan bawang besar, bawang putih dan cili merah yang telah dipotong kecil-kecil.
kacau lagi sehingga naik bau.

AYAM GORENG BEREMPAH

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam dibersihkan dan dipotong-potong
2 biji bawang besar, dihiris
147 ml tairu
2 camca sedang tomato puri
147 ml susu pekat
Minyak sapi untuk menumis
Garam secukupnya
Bahan-bahan giling:
2 camca teh garam masala
2 camca teh ketumbar 2.5 sm halia
1 camca teh serbuk cili
1 camca teh serbuk jintan manis
4 ulas bawang putih
3 biji pelaga
3 biji lada hitam
Cara:
Panaskan minyak sapi. Tumis bawang besar hingga wangi. Masukkan bahan-bahan giling kacau hingga garing. masukkan susu pekat tairu, tomato puri, garam dan ayam. Gaul rata. Apabila cukup masak angkat.

My Blog List