Translate

Sunday, November 9, 2014

AYAM BAKAR ENAK

Bahan-Bahan:
3 camca besar minyak masak
Sedikit garam
1 ekor ayam
1 camca besar perahan limau nipis
500 ml santan daripada 1 biji kelapa
Bahan dikisar:
8 biji cili merah 2 batang serai
1 cm kunyit
8 biji bawang merah

Disangrai dan ditumbuk:
1 camca teh jintan putih
1 camca teh lada hitam
4 biji buah keras
Cara:

Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan bahan tumbuk sehingga wangi. Angkat. Lumurkan garam dan separuh bahan tumis tadi pada bahagian luar dan dalam ayam. Letak ayam di dalam bekas tahan panas. Campur perahan limau dan santan, tuang ke atas ayam. Tutup bekas dengan foil dan bakar pada suhu 200 darjah 1 1/2 jam atau sehingga masak. Ketika menghidang, tuang baki bahan tumis tadi pada paha ayam.

AYAM BAKAR HARUM

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam dipotong 8
5 btg serai (dihiris)
2 biji bawang besar
2 sudu besar soso cili
2 sudu besar soso tiram
3 sudu besar gula halus

segenggam ketumbar
segenggam jintan manis
segenggam jintan putih
½ sudu serbuk kunyit
½ sudu garam
Cara:
 Kesemua bahan-bahan diatas dikisar bersama (keciali ayam. Setelah hancur bolehlah disapukan pada ayam tadi,panaskan ketuhar 180'C selama 10 minit,kemudian bolehlah bakar ayam tersebut selama 1 jam dengan kepanasan yg sama

Cadangan Hidangan:
Boleh dimakan bila-bila masa

Tambahan:
dipanggang secara BBQ pun enak

AYAM BAKAR LADA HITAM

Bahan-Bahan:
ayam - 1 ekor
bawang putih - 3 ulas (kisar)
bawang merah - 7 ulas (kisar)
serbuk kunyit - 1 sudu teh
serbuk kari daging - 2 sudu besar

gula - 2 sudu besar
garam - ½ sudu teh
lada hitam - 1 sudu besar
mentega - 3 sudu besar
sos tiram - 1 sudu besar
perahan limau/lemon - 4 sudu
Cara:
ayam di gaul bersama bawang,sos tiram,serbuk kunyit,serbuk kari,gula,garam,perahan lemon & lada hitam (yang telah dicampur air). sebaiknya ayam di bakar di loyang/mangkuk supaya minyaknya tidak tumpah dan itu yang menambah perisanya.

Tambahan:

senang je buatnya...campak je sumanya.

My Blog List