Translate

Sunday, November 9, 2014

AYAM AMPAP

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dipotong 16}
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 inci halia
2 batang serai
½ batang bunga kantan
Serbuk kunyit (ikut suka)
2 sudu chili kering kisar (ikut suka)
3 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit belacan (jika suka)

Cara:
Ayam dibersih dan dibuang kulitnya.
kisar semua bahan-bahan tadi, kecuali bunga kantan dan kepingan asam gelugor. Campur semua bahan-bahan di atas dan masak dengan api yang perlahan.
Sekiranya anda ingin ianya berkuah, tambahkan air tetapi jangan terlalu banyak. Masakan ini lebih sedap kalau kuahnya pekat. Adalah lebih baik sekiranya disediakan tiga jam sebelum dimakan agar kuah dan ayam menjadi cukup sebati.

AYAM MASAK HALIA BERSANTAN

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam dipotong kecil
2 cawan santan pekat
1 inci halia
4 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih
4 biji cili merah
semua bahan-bahan ini tumbuk.[tidak terlalu lumat dan perap bersama ayam
Cara:
santan dimasak hingga pecah minyak kemudian masukkan ayam yang telah diperap dengan garam gula serta bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi.gaul rata,kecilkan api ,masak selama 5 minit tambahkan air jika kuahnya agak kering.rasakan garam gulanya dan biarkan kuahnya agak pekat baru angkat.bolehlah dihidangkan.

Cadangan Hidangan:
Hidangkan bersama nasi putih

KARI AYAM TANPA SANTAN

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam tanpa kulit
2 biji bawang besar - dihiris halus
2 biji tomato - dipotong dadu
2 biji bawang putih ]- dikisar
1 cm halia ]
4 sudubesar kari daging Babas
1 sudubesar tomato puree
3 biji buah pelaga
2.5cm kayu manis
4 biji bunga cengkih Minyak secukupnya
1 cawan air
2 biji ubi kentang dibelah empat
Daun pudina agak lebih sedikit
sedikit daun ketumbar - di hiris halus
2 biji tomato dibelah empat
2 batang lada hijau dibelah dua
garam
optional aji-no-moto

Cara:
(1) Panaskan minyak, tumiskan bawang yang dihiris bersama buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis dan tomato sehingga bawang berwarna kuning.
(2) Masukkan bahan-bahan yang dikisar, daun pudina dan juga tomato puree kacau rata-rata.
(3) Masukkan ayam kacau dan tutup periuk selama 3 minit.
(4) Taburkan kari powder kacau rata-rata dan tutup selama 5 minit.
(5) Kemudian masukkan 1 cawan air, ubi kentang, tomato dan lada hijau. Tutup masak sehingga ayam  dan ubi empuk.

Cadangan Hidangan:
Tuangkan kari ayam yang telah dimasak kedalam mangguk dan taburkan daun ketumbar.

Tambahan:
makanlah bersama roti perancis atau roti rengis/jala pasti enak.
Important: mesti gunakan daun pudina supaya kari lebih harum dan enak.

My Blog List