Translate

Monday, November 10, 2014

AYAM & SAYUR MASAK PAPRIK

Bahan-Bahan:
500 gm ayam dipotong kecil
Sedikit sotong, udang, daging
4 biji tomato
1 batang carrot
1 peket jagung muda
100 gm bunga kobis
100 gm brocolli
2 helai daun limau purut 2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar cili kisar
5 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
Garam secukup rasa
Cara:

Bawang merah,putih dan halia ditumis hingga kekuningan, kemudian masukkan cili kisar hingga naik bau, kemudian masukkan garam. Masukkan sos tiram dan biar sebentar. Masukkan ayam, daging, sotong, udang dan sayuran. Biarkan hingga masak.
Masukkan daun limau purut untuk baunya. Kemudian masukkan sos cili untuk memekatkan kuah paprik.

AYAM 3 RASA

Bahan-Bahan:
½ ekor ayam - dipotong
½biji bwg besar - di hiris
minyak untuk menumis
3 ulas bwg merah kecil - di hiris
4 ulas bwg putih - dihiris
halia sebesar ibu jar - dihirs
1 btg serai - di hiris
garam dan aji
½ cwn air
2 sudu mkn lada kisar
1 sudu kcl serbuk kunyit
2 sudu mkn serbuk kari babas (hijau)
2 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn kicap manis
3 biji tamato - di potong dua


Cara:

Tumiskan minyak, masukan bahan yang di hiris sehingga naik bau, kemudian masukan lada kisar, serbuk kunyit, serbuk kari,sos tiram, kicap manis gaul rata sampai timbul minyak. masuk ayam, garam & aji dan masukan air. setelah hampir masak masukan tomato. Sedia untuk di hidang.

Sunday, November 9, 2014

AYAM ALA SIMPLE,

Bahan-Bahan:

600 gm ayam
1 paket serbuk kari ikan (Adabi)
½ botol sos tomato
¾ gelas air masak
Bawang goreng untuk ditabur

Cara:
Basuh ayam dan dipotong kecil
Gaulkan ayam dengan serbuk kari dan perap selama 1/2 jam.
Letakkan ayam di dalam kuali, air masak dan tomato sos.
Masak dengan api sederhana sehingga ayam empuk.
Angkat dan taburkan bawang goreng.

Tambahan:
Nota: Seeloknya ayam dimasak di dalam kuali yang bertutup.

My Blog List