Translate

Monday, November 10, 2014

CHAR KUEW TIAW


Bahan :

Sebungkus char keow tiaw
cili giling [nie dah siap blender ngan bawan putih + bawang merah ]
taugeh / daun kuchai - ikut suka
udang atau fish ball
garam,serbuk ayam
sos tiram
kicap manis
telur ayam
minyak utk menumis
sedikit air untuk kuah
sedikit bahan perasa


caranya : 


panaskan sedikit minyak
tumis cili hingga masak -masukkan sos tiram + kicap manis + sikit air
masukkan telur - kacau kejap
akhir masukkan keow tiaw - kacau kejap
akhir masukkan - udang + togeh
Sedia dihidang


RENDANG AYAM REMPAH BIJI

Bahan-Bahan:
seekor ayam

Bahan A
10 tangkai cili kering
5 biji bawang besar
1 labu bawang putih
2 sudu rempah biji
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
Bahan B
minyak untuk menumis
5 sudu kerisek
5 sudu kicap
garam secukup rasa
daun kunyit dimayang halus

Cara:
Bahan A digoreng dengan sedikit minyak. Kemudian dikisar. Gaul dan perap ayam dengan bahan A dan kicap. Tumis sedikit bahan kisar tadi hingga pecah minyak. Masukkan ayam yang diperap. Masukkan kerisek. Masak hingga ayam empuk. Masukkan garam secukup rasa. Taburkan dengan daun kunyit.

Tambahan:

Boleh dimakan bersama nasi, atau lemang, ketupat dan roti.

ASAM PEDAS AYAM

Bahan-Bahan:
½ ekor ayam, dibersihkan dan dipotong-potong
2 keping asam gelugur
1 cawan minyak masak
1 ikat daun kesum
Gula dan garam secukupnya
2 cawan air

10 tangkai cili kering, digiling 6 biji bawang merah, digiling
1 sm halia, digiling
Sedikit belacan, digiling
4 tangkai cili merah, digiling
2 ulas bawang putih, digiling
1 sm kunyit basah, digiling
Cara:

Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan giling hingga garing. Masukkan ayam dan air. Masak hingga mendidih. Masukkan asam gelugur, gula, garam dan daun kesum. Kacau hingga rata dan biar hingga betul-betul masak baru diangkat.

My Blog List